Archives

Random thoughts

Minggu pagi, masih dilema antara lanjut ribuan eksperimen di lab atau spending family quality time di rumah (baca: bobok cantik males gerak). Akhirnya, pilih di rumah sambil masak2 ga jelas sambil nyari2 ide buat ngeblog ga penting 😂

Masih teringat dengan jelas, awal rumah tangga, kemampuan masak saya nol besar. Bahkan saya tidak bisa membedakan bagaimana rupa ikan matang. Tiap kali ada resep, diikuti saja, ditulis 2cm lengkuas ya beneran diukur pake penggaris 2cm 😂

Lah piye, trus?

Paling sebel klo nemu resep, ‘garam gula secukupnya’. What the…. karena saya juga gak tau ‘secukupnya’ itu seberapa nona?

Makin kemari makin sering masak, sudah mulai tidak terganggu dengan resep2 model begitu 😁 Kalau skill memasak dimulai dari 0 sampai 10, sekarang boleh dibilang skill masak saya 1 atau 1/2. Sekarang nih, dari suara gorengan saja, saya sudah bisa memperkirakan berapa lama lagi ayam akan matang *jumawaaaa.. Atau spending 30 menit di dapur tapi udah jadi 3 jenis masakan yg berbeda (baca: nasi putih, telor rebus dan tempe goreng) 😆

Dari 0 lalu progress ke 1, saya ingin mengucapkan terima kasih pada:

1. Allah SWT yang sudah menempatkan kami di negeri antah berantah, dimana jarang makanan halal nan murah nan lezat. Walhasil, masakan saya yang antara-hidup-segan-mati-tak-mau ini menjadi juaranya. Suami saya juga jadi ga punya pilihan nge-warung, hahahah..

Karunia ‘terselubung’ lainnya adalah diberikan keterbatasan finansial jadi mau tidak mau harus bisa masak untuk tetap hidup. Mungkin jika Allah menganugerahi kami keleluasaan finansial, kayaknya kami akan nge-warung tiap hari di resto Masjid 😅

2. Suami saya, yang suka bilang “aku suka yang gosong2!” pas gorengan tempe terlalu hitam, atau “nge-pizza aja yuk” saat masakan saya jauh dari kata edible. Saya pun memperhatikan bahwa dia suka bikin sambal sendiri saat ayam goreng saya terlalu hambar 😂😂

Dia juga yang diam2 benerin exhaust supaya saya tidak bau asap saat berlama-lama di dapur. I truly hope that he deserves a better wife when I die someday. Ingat yah, when I die, not during I live 😬

3. Cookpad, aplikasi resep yang bisa disearch berdasarkan ingredients, tidak hanya berdasar judul. Ini sangat membantu saat ada bahan makanan di kulkas tapi ga punya ide mau masak apa. Pilihan resep pun beragam, opsi recook jadi fitur favorit untuk newbie seperti saya yang belum pede untuk nulis resep sendiri. Takut yang baca pada keracunan buuuk 😅

4. My INFJ twin, Fariziyah Dwi Safitri, yang sabar njelasin teknik ‘blansir’ itu apa, bagi merk kecap ikan yang bikin nasgor jadi istimewa, sampek jelasin tipe2 blender dan oven yang pas untuk masing2 kegunaan. She is a medical doctor who supports me doing my PhD research, and how to be a good mom and wife 😁

Yah, demikianlah acknowledgments dari progress masak memasak saya dari 0 sampai 1 ini.

Bener2 random posting yang gak penting 🤣

Advertisements

My Writing Journey

This month is my 25th month I have been in Ireland, taking a PhD journey in Computer Science and Statistics. This is not the end. I still have 11 months ahead to battle with my thesis. Ups and downs in the writing process have occurred during this 2 year. In this post, I want to give a summary of my writing process that I have been through,

The writing journey began in ICKM 2016 in Vienna. I submitted a two-page short paper in September 2016 to a doctoral consortium program at that conference. It went through a peer-review process and got accepted. But, since the short paper will not be published in the proceeding. I feel reluctant to attend the conference. Haha, the visa process takes very long time to Indonesian people and we were on a very tight budget at that time. So, I think that attending this conference is not worthy enough.

On 31st January 2017, I submitted my first full-paper to IEEE CBMS 2017. A feedback from my PhD candidacy in December 2016 was about the basic idea of my thesis. Generating risk predictions from something semi-structured that is manually built from an unstructured knowledge source might not a good idea. Hence, to test this feedback, I wrote a paper to answer that question. It went through a peer-review process, five anonymous reviewers were giving their comments about the paper and it got accepted in April 2017. Sadly, I can’t present the paper in Thessaloniki, Greece. I have to celebrate Ied in Indonesia during conference time. My supervisor did it. I missed my first opportunity to meet with other researchers to talk about my thesis.

Two months after CBMS submission, in March 2017, I submitted another paper that relates to another part of my thesis to DEXA 2017 in Lyon, France. The paper was about the algorithm that helps to convert from semi-structured knowledge representation to a risk prediction model. At that time, I personally feel that the conference was too big for my small contributions. But, I keep trying to write as bold as I can. On the submission day, my paper was listed as paper number #11513. Damn!! I was competing with thousands of other papers, I had nothing to lose with my paper. On 24th May, my paper listed as borderline paper, it means that the paper is neither rejected nor accepted. The committee said that they need one more day to make a decision about my paper. Turned out, my paper was rejected. I was okay and keep improving the algorithm.

After spending time from Ied celebration in Indonesia, I submitted a paper to ACM HealthInf 2018 Conference in Funchal-Madeira, Portugal. I knew this conference from the related work of my thesis. It was published at the same conference two years ago. I give myself to try rewriting DEXA paper with some major improvements in the algorithm. I submitted the paper on 29th August 2017. Five anonymous reviewers are satisfied with my paper and I will present it in January next year. I can’t wait for this opportunity 🙂

5 minutes ago, I just submitted another paper related to the specific form of the semi-structured knowledge representation of my thesis. I read the information about the conference, MIE 2018, and my heart melted for Gothenburg, Sweden. I want to go there!! Let’s write a paper!! But, I suddenly remembered about DEXA when I read the full-paper requirement: 5 pages maximum. DEXA was 6. I looked at the conference age, 24th. Four years younger than DEXA, five years younger than me, bhahaha… Writing this paper was the minimum friction between me and my supervisor. She just so cooperative with me during the writing process for this conference. Well, it can be two things: whether the paper is already acceptable for her standard, or I already get used to talking with her in high tensions before (during CBMS and DEXA writing process) 😀 But then, the lesson learned is writing a good thing is not the most important thing to do, it has to be good and concise. Three days before the submission day, I finished writing the whole sections and my supervisor gave minor corrections. I spent two days only for making it fit into 5 pages. It was a very good exercise to drain my emotions.

After this, I am going to write a journal article for the whole system that implements a case with complete evaluation on it. I am so motivated since this year might be my final year, I really hope that next year everything will go as my plan. Bismillah, in the name of God.

Anyway, this post is intended to remind me that this writing journey means a lot to my PhD. Furthermore, I need to be honest with myself regarding my thesis. Good or bad? Does it make any real contributions to the community or not? Do I feel satisfied or not?

At the end, this work might not be recognized by anyone, maybe, it won’t win any grants. But, the most important is, I have put my best faiths on it and this work represents me 🙂

 

ORI F34, KDEG Lab
School of Computer Science and Statistics
Trinity College Dublin, The University of Dublin
Ireland

 

Pada awalnya, saya tidak memahami betapa pentingnya sebuah proses. Sampai pada suatu titik, saya trace back tahapan yang telah saya lalui dan saya tidak menemukan sebuah pembelajaran.

Mengapa? karena saya fokus pada durasi dan hasil SAJA. Saya melalui proses, IYA, saya mendapatkan hasil, IYA. Namun, proses yang berulang-ulang, proses kegagalan, proses untuk bangkit dari kegagalan, tidak pernah saya lalui. I was so proud of myself because I never failed.

Sepertinya, saya terlalu membanggakan HASIL dan DURASI sehingga lupa akan proses untuk mendapatkannya yang mungkin hanya satu kali shot. Lalu kenapa harus berproses berulang kali shot, kalau satu kali shot saja hasilnya sudah acceptable?

The whole processes will get you a master. You will be able to say “it is better to be done this way..” or “by doing with this way, you will get extra …”.. you will be able to advise yourself and a novice because you have both knowledge and experience.

I got the best mark on Statistics! both on my bachelor degree and on my supplemental course in this PhD. People will expect me confident with my statistical reasoning. But, that is not happening right now. I am dealing with statistical things but I don’t know what and how to solve this problem.

From this point, I feel that I lacked experience; I lacked tough statistical problems.

Now, I have to deal with calculus, derive a statistical formula from its roots. Proving that both are working and match or at least have less deviation between both sides. Persistence is not enough. You will have to enrich yourself with knowledge or tips from the master of Statistics. This gives me pain and tears on this Bank Holiday!

Glad that yesterday, I watched a movie series with my brother: Scorpion.

Elia said to Walter when his smart building is knocked down by a worm,

Walter, people think I’m some kind of brilliant visionary. But, the reason I’m successful is because, on the heels of defeat. Failure is part of process. You don’t know where you’re vulnerable until you fail.

——-

Never ever get so proud of your knowledge, until you can’t count how many times you’ve been defeated.

Dear Conditional probability on Epidemiology domain (i.e. Relative risks, Odds Ratios, Prevalence/Incidence), you knocked me down right now..
Congratulations!

Let it go..

This article is about letting go of something that really precious and expensive. So, I do not expect any comments judging or some of your stories that would make me feel more remorse than now. Just let me write and let it rests in peace.

Two days ago, my husband was watching a football match on the TV; I was taking a dinner dish for myself and Rania was happily dancing through the videos on the Youtube. Then, Suddenly I did not hear any music from the laptop. My husband lifted the Mac up and lots of water drops from it. No! Our poor Mac had been poured by a BOTTLE OF WATER. No other suspect than a little girl who was standing next to it while holding the empty bottle. I blinked for a second hoping that it was a dream.

We rushed to take off the casing, wiped it with a paper towel and put it next to the heater overnight with upside down position. We did not try to turn it on. We googled and looked for any possible ways to recover or to delay the water reach important parts.

How about Rania?

Well, she is not that innocent, that is the fact. We tried to tell her that by pouring water onto a laptop, cell phone, TV monitor is not acceptable. It makes them not working and as a consequence, she can not play any videos on Youtube. We explained this with low voice but deeply sad expression. I believe that she does not fully understand about the explanation but it does a make her remorseful until today.

These days after that incident, in the middle of the night, she wakes up crying and pointing the laptop casing. Usually, she wakes up only asking for a drink but now she completely gets up from the bed and cries. It doubles my pain.

Yesterday, we committed to sending the laptop to Compu-B to ask for a repair service. We take all consequences without warranty because it does not cover liquid damage. Last night they sent me the diagnostic result. The important parts can not be repaired and have to be replaced. Of course, we can not afford the cost, and today we collect it without any replacement.

Sad? Of course ..

That is the most expensive thing that we’ve ever had. But, I am grateful that I am not working with that, so all of my thesis are secure.

That is the first Mac we’ve ever owned. But, I am thankful that there is no electricity on at that moment so Rania was okay, remembering that she was holding a wet empty bottle.

That is a prize from my scholarship provider. Well, fortunately, I do not have to buy it with my own dime.

Well, maybe it is a ‘forceful’ way to detach Rania from the screen and look for other activities to spend time during the day.

Or perhaps, she needs more human-human interaction than before. So, she can have better social skills and bonding with other human or creatures.

I keep listing all the good things that may happen after this incident. This broke my heart, for sure. I have to let it go and take the lesson.

It is hard for Rania too, she knows nothing about this world and I should not let her lost in her guilty feeling. She copies me, so, this post might be the best artifact to remember that the Mac ever existed. We do not know when we could revive it.

Bye Mac, rest in peace ..

(Why don’t Rania pour water on to cushion or the floor or her mini wooden farm instead?)

(Or why don’t Rania pour flour instead of water on to our laptop?)

Really? I need to clear this from my mind 🙂

*Singing No More Sad Songs – Little Mix*

Story of chasing you..

“The master has failed more times than the beginner has even tried”

– Stephen McCranie

I am not a master yet, even though I failed many times :))

This post only shows my ups and downs during PhD application, it had been started from 28 July 2013 until June 2015 when finally I got accepted by Trinity College, Dublin.

You may call me an ambitious, persistent and, of course, stubborn person 😀

snap47

So, this is my 2-year-journey summary to find a University that really suits me. I hope that you get a shorter duration to find your destiny 🙂

Tahapan Memulai Riset

Cihhh, judulnya nggak nguati :p

Ini juga hasil diskusi dari teman lalu sekalian diposting public agar dapat dimanfaatkan banyak orang dengan gratis, terutama bagi calon2 researcher yang masih galau topik dan research questions 😀

Berikut lesson learned yang kudapat untuk scope penelitian kuantitatif di bidang Informatics dan Information Systems.. Monggo kerso untuk menambahkan..

Baca paper-paper 5 tahun terakhir. Kenapa? karena kita akan membuat something yang baru, belum ditemukan orang saat ini, dimana saat kita memulai riset, bisa jadi ada orang lain yang sudah akan selesai risetnya dan bersiap publikasi. Klo pas sama kembar dengan punya kita piye? Itulah, wkwkwk.. apes namanya..

Oleh karena itu biasanya common knowledgenya adalah 5 tahun terakhir. Untuk membatasi besarnya kemungkinan apes tersebut 😀

Baca paper yang berkualitas saja, eman2 waktu kita jika digunakan untuk membaca paper abal2 dan misleading. Cara paling gampang untuk membatasi paper ini adalah cari paper yang scopus indexed dan hindari proceeding.

Ini pasti nanya kenapa lagi kan? hehehehe.. biasanya proceeding adalah tempat publikasi yang bertujuan untuk menjaring aspirasi dari dialog langsung tatap muka. Sehingga kebanyakan (walaupun tidak semua) artikel yang diunggah di prosiding belum 100% jadi. Jika kita perhatikan benar2, akan banyak tipe artikel yang bisa diterima oleh suatu konferensi (prosiding adalah dokumen hasil konferensi). Termasuk diantaranya tipe doctoral consortium, short paper, literature review yang belum benar2 menunjukkan ‘penelitian’ mereka sesungguhnya. Ibaratnya, baru ujungnya doang.

Sedangkan apabila kita ingin mencari topik dan research question untuk tesis, kita idealnya akan mencari sesuatu yang sudah proven oleh experts lalu membangun pertanyaan dari situ. Maka, sebaiknya kita menggunakan Jurnal. Jurnal adalah kumpulan artikel (atau paper) yang diterbitkan secara reguler oleh suatu lembaga riset yang berpengalaman dan bebas kepentingan. Ha ha ha, lalu ngelirik Jurnal SISFO *pletak*

Scopus adalah suatu badan yang bertujuan untuk memilih jurnal2 yang berkualitas (pada umumnya, walaupun tidak selalu). At least, kalau sudah scopus indexed artinya sudah ada third party yang memberi cap ‘qualified’ pada artikel yang akan kita baca. Ini lumayan membantu kita yang awam untuk menyortir paper bagus dan tidak.

Trus saya jadi baper, karena paper yang saya publish belum ada yang scopus indexed *nangisdipojokan*

Pertama, baca judul, abstrak dan keyword.
Lalu tentukan apakah paper tersebut masuk kategori ‘layak disimpan’ atau ‘layak dibuang’ 😀
Kita sendiri sih yang bisa merasakan, apakah kira2 masuk dengan kesukaan kita atau tidak. Saya lebih menyarankan untuk membangun riset dari ‘preferensi’ ketimbang ‘trending’. Karena saya tidak tahan untuk tetap ‘utek-utek’ terhadap hal-hal yang tidak saya minati dari awal 😦 Bagaimana dengan anda, saya yakin ada yang berbeda dan lebih memilih ‘trending’. FYI, sesuatu yang trending akan memudahkan kita untuk mencari paper, karena jumlahnya akan beragam termasuk metode dan kasus nyatanya 🙂

Gunakan Reference Manager untuk membuat folder2 ‘layak disimpan’ dengan kategori2 tertentu. Saya menggunakan Mendeley Desktop App karena mudah dan UI nya simple ndak ngerepoti :p

– Sekarang anda sudah punya satu folder yang entah apa namanya, untuk menyimpan paper2 berkualitas dan ‘layak disimpan’. Amati nama Journal nya, liat volumenya (semakin besar angka volume semakin recommended, tandanya jurnal tersebut sudah tua dan berpengalaman di bidang tsb) please mark those journals.

– Ambil satu persatu jurnal dalam folder tersebut dan langsung jujug ke further research (saran penelitian berikutnya), ini terletak di sebelum daftar pustaka. Sekitaran conclusion. Cari permasalahan yang belum dia tackle, bisa jadi itu calon ‘gap’ untuk tesis kita.

– Butuh baca sekitaran 50-70 paper dan menemukan sekitaran 15-20an paper yang masuk folder ‘layak disimpan’ buat meyakinkan posisi riset kita. Bisa jadi lebih, klo topiknya umum dan banyak diminati.

– Jika sudah megang paper2 idaman, liat profil penulisnya, stalking google scholarnya, biasanya dia punya paper2 atau tulisan2 yang tidak dia publish namun jadi interest dia. Dimana interest dia sekarang sudah sama dengan interest kita 🙂 🙂

Itu sih tipsnya, oya sama sering2 baca ini biar nggak jadi calon mahasiswa galau :p xixixi..

Adios!!

PhD Application Steps and Tips

Hari ini, Sabtu yang mendung, biasanya kalau mendung-mendung gini enak banget dipakai buat ngelab di kampus yang anget 😀
Tapi, hari ini saya memutuskan untuk ngandang saja di kamar, buat menulis-nulis lalu siap melompat main di taman bersama Rania bila cuaca cerah.

Beberapa hari ini saya mendapat permintaan dari teman untuk menuliskan step dan kiat bagaimana bisa sekolah S3 di luar Indonesia dengan dibiayai oleh sponsor (beasiswa). Jadi, mumpung sudah ditulis, mending di post public sekalian 😀

Disclaimer: apa yang ditulis disini tidak mutlak benar, ini hanya satu path yang saya alami dari sekian banyak kemungkinan paths untuk mencapai tujuan yang sama. Be open and ready for any changes! Because your world will never be the same again..

Continue reading